Race 30,5km

Όλοι οι συμμετέχοντες και οι συνοδοί τους έχουν 35% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά τους εισιτήρια με τη Bluestar Ferries!

Στην προσπάθεια να βελτιώσουμε στο μέγιστο βαθμό τη διαδρομή και να προσθέσουμε περισσότερα μονοπάτια την αυξήσαμε κατά 3 περίπου χιλιόμετρα και μειώσαμε την θετική υψομετρική.

 

Περιγραφή διαδρομής

NTR 30,5K

Η μεγάλη διαδρομή των αγώνων της Κυριακής είναι 30,5χλμ. και έχει θετική υψομετρική +1350μ. Είναι ένας αγώνας βουνού που συνδυάζει παραθαλάσσια  μονοπάτια, γραφικά ορεινά χωριά, τοπία της ενδοχώρας και καλντερίμια που διέρχονται από αρχαιολογικούς χώρους. Το πέρασμα μέσα από μια σπηλιά σίγουρα θα μείνει στη μνήμη όλων όσων τρέξουν!

Η εκκίνηση δίνεται στην πλατεία Μανδηλαρά στο λιμάνι της Νάξου και αμέσως μετά από 200μ. εισερχόμαστε σε παραλία. Τρέχουμε στην άμμο για 350μ. και ανηφορίζουμε ελαφρά σε χωμάτινο μονοπάτι. Αφού διέλθουμε ανάμεσα σε σπίτια (τσιμεντόδρομος) στον οικισμό Γρόττα, θα ακολουθήσουμε μονοπάτι χωμάτινο. Τρέχουμε πάνω σε μια εξαιρετική ράχη για 800μ. και δίπλα μας έχουμε τη θάλασσα. Κατηφορίζουμε σε παραλία και αμέσως ανηφορίζουμε απότομα μέχρι την άσφαλτο. Εδώ εθελοντές φροντίζουν για να περάσουμε απέναντι με ασφάλεια και ακολουθούμε έντονα ανηφορικό μονοπάτι. Περνάμε από ξωκλήσι και ανηφορίζουμε απότομα. Είμαστε στο 2,5 χιλιόμετρο που είναι και το πιο τεχνικό τμήμα (βοηθητικά σχοινιά) αλλά συνάμα και το πιο εντυπωσιακό καθώς περνάμε μέσα από σπηλιά!

Φτάνουμε στη Ι.Μ. Χρυσοστόμου όπου είναι το 2,9χλμ. και υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού με νερά (ΣΤ.ΑΝ.1). Ακολουθούμε ανηφορικό απότομο μικρό χωματόδρομο και φτάνουμε σε εθελοντή στην είσοδο του μονοπατιού. Τρέχουμε πια σε ορεινό τοπίο και περνάμε από πέτρινα κτίσματα που είναι παλιές στάνες (δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής). Δεξιά μας έχουμε την κορυφή Ξυλόκαστρο (336μ.) ενώ  τρέχουμε με δυτική κατεύθυνση και σύντομα φτάνουμε στο γραφικό ξωκλήσι του Αγ. Φωκά στο 4,8χλμ. Συνεχίζουμε με νότια κατεύθυνση και στο 5,3χλμ. φτάνουμε σε κεντρικό χωματόδρομο όπου εθελοντής μας δείχνει την πορεία μας (εδώ χωρίζει η μικρή με τη μεγάλη διαδρομή).

Ακολουθούμε το χωματόδρομο δυτικά κατηφορικά και στο 5,8χλμ. στρίβουμε αριστερά και εισερχόμαστε σε μονοπάτι. Ξερολιθιές μας χωρίζουν από τα χωράφια και σύντομα φτάνουμε σε ρυάκι και βγαίνουμε στην άσφαλτο. Περνάμε κάθετα και μπαίνουμε σε μικρό δρομάκι στον οικισμό. Περνάμε μέσα από το χωριό Εγγαρές από πλακόστρωτο σοκάκι. Εκεί υπάρχει ο ΣΤ.ΑΝ. 2 (7,9χλμ.) με πλήρη κάλυψη σε υγρά και τρόφιμα.

Αφού βγούμε από το χωριό ακολουθούμε ρεματιά με εξαιρετικό μονοπάτι. Ήπια ανηφόρα με δυτική κατεύθυνση μας φέρνει σε γεφύρι στο 11,5χλμ. Ίσως το πιο ωραίο τμήμα του αγώνα. Λίγα μέτρα μετά τη γέφυρα ξαναπιάνουμε το μονοπάτι που γίνεται καλντερίμι και μάλιστα αρκετά ανηφορικό. Τελειώνει σε χωματόδρομο που μας οδηγεί στο χωριό Κυνίδαρος σε υψόμετρο 450μ. Διασχίζουμε τα όμορφα σοκάκια του χωριού και συναντάμε το ΣΤ.ΑΝ.3 (14,3χλμ) με πλήρη κάλυψη σε υγρά και τρόφιμα.

Κατηφορίζουμε σε σοκάκι με σκαλιά και φτάνουμε στον ασφάλτινο δρόμο πάνω στον οποίο τρέχουμε (εθελοντές φροντίζουν για την ασφάλειά μας) για 350μ. Στο 14,9χλμ μπαίνουμε σε μονοπάτι ανάμεσα σε χωράφια με κηπευτικά και φτάνουμε σε χωματόδρομο. Τον ακολουθούμε και στο σημείο που συναντάμε ασφάλτινο δρόμο στρίβουμε δεξιά σε μονοπάτι εντυπωσιακό πάνω σε βράχο. Τρέχουμε με θέα τα φημισμένα λατομεία μαρμάρου που λειτουργούν ακόμα και σήμερα. Στο 17,2χλμ. περνάμε κάθετα ασφάλτινο δρόμο (εθελοντές μας οδηγούν) και ακολουθούμε ήπια ανηφορικό παλιό χωματόδρομο που μας οδηγεί σε εγκατελειμένο λατομείο μαρμάρου. Κατηφορίζουμε σε μονοπάτι και μέσα από παλιά χωράφια φτάνουμε σε ποτάμι χωρίς νερό. Εντυπωσιακό το τρέξιμο μέσα στα βράχια της κοίτης που μας οδηγεί στην περιοχή «Φλεριό». Εδώ μικρές παρακάμψεις μας οδηγούν στους γνωστούς «Κούρους» της Νάξου. Φυσικά στο 19χλμ. συναντούμε και το ΣΤ.ΑΝ. 4.

Ακολουθούμε καλντερίμι ισουψός (το πιο καλοδιατηρημένο της περιοχής) και φτάνουμε στον οικισμό «Μύλοι». Οφείλει την ονομασία του στους πολλούς νερόμυλους. Ακόμα και σήμερα θα δούμε έναν όμορφο καταρράκτη στο 20,2χλμ. Στρίβουμε απότομα αριστερά και κατεβαίνουμε μονοπάτι με μεγάλη κλίση που μας οδηγεί στο ποτάμι. Μικρός αγροτικός δρόμος μας φέρνει στο χωριό Μέλανες. Μέσα από γραφικό νησιώτικο πλακόστρωτο φτάνουμε στο ΣΤ.ΑΝ. 5 (21,3χλμ.).

Ανηφορίζουμε βγαίνοντας από το χωριό και κατηφορίζουμε προς το ποτάμι. Έπειτα διασχίζουμε κάθετα ασφάλτινο δρόμο (εθελοντής μας δείχνει την πορεία) και ακολουθούμε χωματόδρομο. Το εύκολο τερέν μας βοηθά να ανακτήσουμε δυνάμεις για την τελευταία ανηφόρα. Περνάμε από το χωριό Αγ. Θαλέλαιος και ανηφορίζουμε απότομα από μονοπάτια χωμάτινα. Στο 25,1χλμ συναντάμε τη μικρή διαδρομή και θα έχουμε κοινό το τελευταίο τμήμα. Εδώ είναι και το ΣΤ.ΑΝ. 6.

Εισερχόμαστε σε μονοπάτι χωμάτινο με ανατολική κατεύθυνση. Περνάμε από εντυπωσιακούς βράχινους όγκους και βοσκοτόπια. Φτάνουμε στο 26,5χλμ. σε μικρό χωματόδρομο και τον ακολουθούμε σε έντονη κατηφορική κλίση. Σύντομα φτάνουμε στο 27,5χλμ. στο σταθμό ανεφοδιασμού (ΣΤ.ΑΝ. 7) ο οποίος είναι ο πρώτος που συναντήσαμε μετά την εκκίνηση. Τα επόμενα 2χλμ. είναι κοινά με τα πρώτα της διαδρομής ώστε να απολαύσουμε το πέρασμα μέσα από τη σπηλιά. Λίγο πριν το τερματισμό θα αλλάξουμε πορεία και θα κάνουμε το γύρο του Κάστρου. Θα περάσουμε μέσα από γραφικά σοκάκια τρέχοντας σε καλντερίμι. Τελικά θα βγούμε στην πλακόστρωτη παραλία. Θα διανύσουμε τα τελευταία 400μ. περνώντας μπροστά από τα παραλιακά μαγαζιά και θα απολαύσουμε το χειροκρότημα των κατοίκων της Νάξου!

 

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι, από 18 ετών και πάνω!

Ημερομηνία διεξαγωγής: 21 Απριλίου 2019
Ώρα: 8:45
Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Μανδηλαρά, Λιμάνι Νάξου

Σταθμοί Ανεφοδιασμού: 

Τα σημεία τροφοδοσίας της διαδρομής των 30,5 χλμ είναι 7.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: Να έχουμε μαζί μας τον δικό μας ασκό ή παγούρι, γιατί η διοργάνωση παρέχει μπουκαλάκι με νερό μόνο στον τερματισμό(!!) για οικολογικούς καθαρά λόγους! Στους σταθμούς τροφοδοσίας που δεν υπάρχουν πηγές, θα γεμίζουμε τον ασκό σου!

Κόστος αγώνα: 20 ευρώ

Παροχές

  • συμμετοχή σε δύο αγώνες (Castle Trail και Race 30,5km)
  • ηλεκτρονική χρονομέτρηση
  • συμμετοχή στο Pasta Party
  • τροφοδοσία στους Σταθμούς Ανεφοδιασμού
  • αναμνηστικό μετάλλιο
  • τεχνικό μπλουζάκι του αγώνα

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ